KENTİMİZİN TÜKETTİĞİ SU KULLANIMI İÇİN HALKIMIZIN BİLMESİ GEREKEN BİR KAÇ ÖNEMLİ KONU

Cizre kentimiz gelişmişlik ve nüfus yoğunluğundan kaynaklı her gün tükettiği su miktarı artmaktadır. Bilindiği gibi Cizre’mize çeşitli kaynaklardan su verilmektedir. Bunlar Çağlayan köyünden getirtilen su bir diğeri de Dicle Nehrinden pompalar vasıtası ile Su Arıtma tesisimizden verilen su ve Cizre merkezinde bulunan değişik alanlarda sondaj ile Cizre geneline su verilmektedir.

Cizre kentimize arıtma tesisinden saatte 1.200 metre küp su, günlük ise 28.800 metre küp su verilmekte. Çağlayan köyünden ve sondajlardan Cizre ye verilen su ise günlük ortalama 35.000-40.000 metre küp su verilmekte. Toplamında Cizre geneline günlük ortalama 68.000-80.000 metre küp su verilmektedir.

Bu verileri baz alarak Cizre kentimize günlük verilen suyu hesapladığımızda maddi değeri günlük olarak 80.000x0.64 = 51.200 TL’yi bulmaktadır. Bu hesaplamaya elektrik ve diğer giderler eklendiğinde bu rakam günlük 70.000 TL ye tekabül etmektedir.

Hanelere (dairelere) verdiğimiz suyun hesaplanması ise şu şekilde yapılmaktadır: Yukarıda belirttiğimiz veriler doğrultusunda verilen su 1 metre küp (1 ton) toplam 0,64 kr hesaplanmaktadır. Buna göre bir aile aylık 25 metreküp (25 ton) su harcamış ise 25x0,64 = 16 TL ödemesi gerekmektedir.

Belediye yönetimi olarak göreve başlamamızla birlikte kentimizin su ihtiyacı için gereken çalışmalara ivedilikle başladık. Kayyum döneminden kalan su arızaları ve arıtma tesisindeki yapılması gerekenlerin zamanında kayyum yönetimi tarafından yapılmamasının vermiş olduğu tekniki sıkıntılar su sorununu açığa çıkartmıştı. Belediyemiz ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde arızalar kısmen giderildi ve Cizre geneline verilmek üzere su dağıtımı sağlandı. Halen bu çalışmalar devam etmekte ve iler ki aylarda Cizre’nin su sorunu köklü olarak çözülecektir.

Cizre geneline su verildikten sonra vatandaşlarımızın su bedellerini ödemeleri için ilgili ekiplerimiz kent genelinde su sayaçlarını okumaya başlamış bulunmaktalar. Yukarıda belirttiğimiz bedel karşılığında ekiplerimiz kullanılan su karşılığı olarak sayaçları okuduktan sonra vatandaşlarımıza tüketim fişini vermekteler.

Sayaç okumalarının periyodik olarak aylık ödenmesi gerekirken kimi tekniki ve su şebekesinin yenilenmesinden kaynaklı 10 aydır su sayaçları okunmamıştı, yani 10 aya aşkın bir zaman diliminde Cizre genelinden su parası alınmamıştı. Tekniki ve altyapı çalışmaların tamamlamasıyla birlikte ekiplerimiz hanelerin sayaç okumalarına başladı. Burada halkımızın bilmesi gereken konu; su sayaçlara yansıyan fatura ‘‘10 aylık’’ su tüketim bedelidir.

Ekiplerimizin yapmış olduğu tespitlere göre Cizre genelinde birçok hane-daire (apartman ve müstakil) halen su sayacı kullanmamakta ve abonelikleri bulunmamaktadır.

Ekiplerimiz su abonelerinin kayıt altına alınması için kent genelinde gereken çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Buradan halkımız gereken hassasiyeti gösterip su aboneliğini yapmaları önem arz etmektedir.